Close

April 21, 2017

Chlorella, rijke bron van chlorofyl met bijzondere geneeskracht

Chlorella

Chlorella, groene voeding rijk aan chlorofyl en superfood

Chlorella is een groene zoetwateralg, die sinds kort als zogenaamde superfood zijn intrede gemaakt heeft in de Westerse natuurvoedingsmarkt. Chlorella is één van de rijkst gekende bronnen van chlorofyl is. Zo bevat Chlorella 50 maal meer chlorofyl als alfalfa.
Deze zoetwateralg komt al minstens 2,5 miljard jaar op de aarde voor. Haar overleving dankt ze aan haar sterke celwand en fenomenaal effectief DNA-reparatiemechanisme. Hoewel Chlorella al in 1890 wetenschappelijk werd ontdekt en benoemd, is men er pas in 1977 in geslaagd om de harde celwand te kraken om het wier verteerbaar te kunnen maken. In Japan is Chlorella het meest verkochte voedingsmiddel, dat ook als geneesmiddel wordt toegepast voor de effectieve behandeling en preventie van ziekten.

Samenstelling van Chlorella

Chlorella bevat veel belangrijke macronutriënten:

  • 60% proteïnen in vergelijking met 30% in sojabonen. Het eiwit bevat 19 aminozuren inclusief alle essentiële aminozuren. Op methionine na, staat Chlorella hiermee op dezelfde hoogte als de dierlijke eiwitten.
  • Aangezien de groei van kankercellen vaak afhankelijk is van methionine is de afwezigheid ervan in Chlorella dan niet zo ongunstig. Chlorella is vooral rijk aan lysine, het aminozuur dat in een voeding met veel tarwe ontbreekt.
  • Omwille van de kwaliteit van haar aminozuren wordt Chlorella als eiwitrijk voedingssupplement toegepast in diëten voor gewichtsbeheersing.
  • 20% koolhydraten
  • 10% vetten
  • Meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen: bètacaroteen of provitamine A die huidschade bestrijdt als gevolg van Uv-straling en longkanker, goede hoeveelheden ijzer, jodium, zink en kobalt, meer vitamine B12 dan in runderlever, de vitamine die meestal ontbreekt in een vegetarisch dieet.
  • Chlorella is ook de rijkste bron van DNA

Gezondheidsbevorderende eigenschappen dankzij vier bestanddelen van Chlorella

De positieve effecten van Chlorella voor de gezondheid zijn te danken aan vier belangrijke bestanddelen van deze groene alge:

  • Chlorofyl
  • Bètacaroteen
  • Chlorella-groeifactor of CGF
  • De celwand zelf

In vergelijking met het gelijkaardige wier Spirulina onderscheidt Chlorella zich als superieur op volgende vlakken:

  • Chlorella bevat vier maal zo veel chlorofyl dan Spirulina
  • Chlorella bevat tien maal meer ijzer dan Spirulina
  • Spirulina is een primitiever organisme dan Chlorella en mist een echte kern
  • Chlorella heeft een aanzienlijk hogere kwaliteit van DNA en RNA

De nuttige eigenschappen van chlorofyl

Chlorofyl is een interessante stof met diverse commerciële en therapeutische toepassingen:

  • Chlorofyl wordt gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen en cosmetica
  • Zijn scheikundige structuur komt overeen met die van hemoglobine, het rode bloedpigment dat zuurstof in het lichaam transporteert. Chlorofyl bevordert de vorming van rode bloedcellen en is daarmee nuttig in de behandeling van bepaalde anemievormen.
  • Chlorofyl bevordert de groei, de stofwisseling en de ademhaling. Deze stof stimuleert de wondgenezing. Chlorofylzalf geneest huidzweren.
  • Chlorofyl bevordert de uitscheiding van cholesterol en is daarmee cholesterolverlagend.
  • Chlorofyl is ontgiftend
  • Chlorofyl is deodoriserend. Een welbekend merk voor kauwgom met chlorofyl remt een onwelriekende adem.

Chlorella en bescherming tegen kanker

  • Net zoals het antiviraal middel Interferon, stimuleert Chlorella de macrofagenproductie. Macrofagen fagocyteren schadelijke stoffen en kankercellen. Bij fagocytose worden deze stoffen opgevreten en gedood.
  • Chlorella stimuleert op haar beurt ook de interferonproductie in het lichaam en versterkt hiermee het immuunsysteem.
  • Dankzij de fagocytose ontgift Chlorella het bloed in 72 uren.
  • Verschillende onderzoeken op dieren en in vitro tonen aan dat Chlorella in staat is om verschillende soorten kankers te helpen bestrijden zoals fibrosarcomen, leukemie, borst- en leverkanker.

Andere eigenschappen van Chlorella

  • Dankzij zijn unieke celwand heeft Chorella opmerkelijke reinigende en ontgiftende eigenschappen en is hiermee belangrijk in de preventie van ziekten.
  • Chlorella heeft een bloeddrukverlagend effect wanneer het meerdere maanden wordt ingenomen.
  • Rijk aan mineralen, vermindert Chlorella vermoeidheid.
  • Dankzij de Chlorella-groeifactor of CGF is Chlorella samen met honing in staat om hardnekkige diabetische zweren met eventuele infecties, te genezen.
  • Chlorofyl biedt verlichting bij constipatie en darmgas.

Opmerkingen bij gebruik van Chlorella

  • Het voedingssupplement Chlorella kan zowel op zichzelf als in combinatie met medicijnen genomen worden.
  • Door een verhoogde darmwerking kan er aanvankelijk meer darmgas geproduceerd worden. Zodra de darmen gereinigd zijn, verdwijnt deze nevenwerking.
  • De ontlasting kan groen gekleurd zijn, wat erop wijst dat er overtollige chlorofyl wordt uitgescheiden. Maar dit is normaal.
  • Chlorella is niet giftig.
  • Een overdosis van 300 tabletten per dag of 60 gram gedurende een periode van enkele maanden, kan vitamine A-vergiftiging veroorzaken. Een dergelijke inname is wellicht uiterst onwaarschijnlijk.

Onze aanbeveling

– – –

Vond je dit artikel interessant in je zoektocht naar informatie over je gezondheid? Aarzel niet om het te delen met je vrienden via de sociale mediaknoppen hierboven. Ik vind het ook altijd leuk om je reactie op de website te mogen lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *