Close

April 21, 2017

Veenbessen bij bacteriële blaasontstekingen

Veenbessen bij bacteriële blaasontstekingen

Veenbessen, Cranberry, Vaccinum macrocarpon

De (grote) veenbes, cranberry, of Vaccinium macrocarpon is een plant uit de heifamilie (Ericaceae). Deze kruipende of overhangende veenbessenplant plant met dunne stengels komt oorspronkelijk voort uit Amerika en is in onze omgeving vrij zeldzaam.
Veenbessen hebben een voorkeur voor zure grond zoals heide, veen en bossen en mag je niet verwarren met onze inheemse kleine veenbes of Vaccinum ocycoccus. De knikkende bloem heeft een lange steel en is ongeveer een halve centimeter lang. De kleur varieert van roze tot rood. De kroonbladeren zijn sterk teruggeslagen en de meeldraden en stempel steken uit. De bladeren zijn ellipsvorming, 4 tot 10 mm lang en hebben omgerolde randen. De onderkant van het blad is blauwgroen, de bovenkant eerder donker groen. Ze bloeien van juni tot augustus. De bessen zijn bol- of peervorming en hebben een doorsnede van ongeveer 6 tot 8 mm. De rijpe bessen zijn rood, later worden ze bruin en gevlekt.

Belangrijkste inhoudsstoffen van de veenbessen

– Mineralen: kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium, jodium, zwavel, chloride, ijzer, mangaan en koper
– Vitaminen: vitamine A, vitamine C, vitaminen van het B-complex zoals thianine (B1), riboflavine (B2), nicotinezuur (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6) en biotine
– Proanthocyanidinen met onder meer epicatechine
– Organische zuren: oxaalzuur, benzoëzuur en isoforon

Veenbessen en bacteriële urineweginfecties zoals een blaasontsteking

Ruim de helft van alle vrouwen krijgt ooit te maken met een urineweginfectie of een blaasontsteking. Bij 1 op 4 gaat het om een terugkerende infectie. Bereidingen van veenbessen, zowel gedroogd als in sap zijn effectief in de preventie en de behandeling van urineweginfecties en blaasontsteking.
Veenbessen beschikken over drie soorten fytonutriënten die verantwoordelijk zijn voor het positieve effect op urineweginfecties en blaasontstekingen: fla­vonoïden (flavonolen, anthocyaninen en proanthocyanidinen), triterpenoïden, catechines en andere polyfenolen.
De bacterie E. coli is de belangrijkste veroorzaker van urineweginfecties, maar ontwikkelde intussen resistentie tegen bepaalde antibiotica zoals β-lactamen en fluoroquinolonen. Net zoals de roselle bieden veenbessen een uitstekend en wetenschappelijk bewezen alternatief. Onder andere de proanthocyanidines in veenbessen verhinderen de aanhechting van de bacterie E. coli en andere gramnega­tieve bacteriën aan het epitheel van de urinewegen zoals aan de blaaswand. Dergelijke bacteriën bezitten kleine haartjes of fimbriae waarmee ze zich vasthechten aan het epitheel van de urinebuis. De proanthocyanidines in veenbessen binden zich op een andere wijze (type A) dan die in andere fruitsoorten (type B). Het is nu net dat type A dat effectief is om de P- fimbriae van de E. coli te blokkeren zodat kolonisatie verhinder kan worden. De fructose, maar vooral de mannose in de veenbessen verminderen de aanhechting van pathogene bacteriën via hun type-1 fimbriae. Hierdoor worden deze bacteriën geëlimineerd via de urine en wordt een ontsteking verhinderd.
De beste bewijslast voor veenbessenpreparaten ligt in de preventie van een terugkerende, acute blaasontsteking bij jonge vrouwen.

Wetenschappelijke studies met het gepatenteerde whole food concentraat Cran-MaxTM van veenbessen

In tegenstelling tot de traditionele veenbessensappen, bevat Cran-MaxTM alle bestanddelen van de veenbes: het vruchtvlees, de zaden, de schil en het sap.
Een klinische studie met het ‘volledige concentraat’ uit veenbessen (Vaccinium macrocarpon) bewijst de effectiviteit in de behandeling en de preventie van urineweginfecties (UWI’s).
In een pilootstudie onder leiding van dokter Wheeler gebruikten 60 vrouwen met chronische urineweginfecties en urethritis (ontsteking aan de plasbuis) gedurende 6 maanden dagelijks 500 mg van de Cran-Max® veenbessenmix. 90% van de deelneemsters gaf aan dat het urineren vlotter verliep bij gebruik van het veenbessenconcentraat.
In een Tsjechische studie werd het profylactische potentieel van Cran-MaxTM geëvalueerd bij 25 deelnemers met een terugkerende urineweginfectie. Na 6 maanden gebruik van het veenbessenconcentraat gaf 93% onder hen aan dat de preventieve behandeling doeltreffend was. Ook het aantal bacteriën en witte bloedcellen gemeten in de urine was duidelijk lager in de behandelde groep ten opzichte van de onbehandelde groep).

Veenbessen kunnen als ondersteuning gebruikt worden in volgende gevallen

– In de preventie van terugkerende urineweginfecties (incl. blaasontsteking)
– Als potentieel in de behandeling van urineweginfecties
– Als potentieel in de preventie van urineweginfecties in geval van een neurogene blaas (door beschadiging aan het ruggenmerg)
– Bij cardiovasculaire aandoeningen zoals een hoge bloeddruk en de oxidatie van LDL cholesterol

Onze aanbevelingen

Veenbessensupplementen met een whole food concentraat van de volledige veenbessen:
ActiCran van Nutrisan
Cranaxil van Springfield
Cranaxil Pro van Springfield

– – –

Vond je dit artikel interessant in je zoektocht naar informatie over je gezondheid? Aarzel niet om het te delen met je vrienden via de sociale mediaknoppen hierboven. Ik vind het ook altijd leuk om je reactie op de website te mogen lezen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *