Close

April 21, 2017

Verband tussen co-enzym Q10 en statines tegen cholesterol

Verband tussen statines, cholesterol en co-enzym Q10

Cholesterol verlagen door middel van statines is niet zonder risico’s

Hoge waarden van bloedvetten zoals cholesterol zouden als risicofactor gelden voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Om die reden worden vaak cholesterolverlagende middelen voorgeschreven. Deze geneesmiddelen behoren tot de groep van de statines.
Statines maken het enzym HMG-CoA-reductase inactief. Dit enzym is onmisbaar is voor de productie van cholesterol in het lichaam. Door dit enzym te deactiveren, wordt de synthese van cholesterol in het lichaam uitgeschakeld.
Een van de gekende statines is Lipobay, een medicijn dat in 2001 op grond van zijn dodelijke nevenwerkingen van de markt is gehaald.

De ernstige nevenwerkingen van statines

Statines veroorzaken niet alleen ernstige nevenwerkingen zoals leververgiftiging, pancreasontsteking en neuropathie, maar ook ernstige spierzwakte. De spieren lossen als het ware op. De hartspier krijgt het als eerst zwaar te verduren en gaat falen.

Het verband tussen statines en co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een vitamineachtige stof die niet zoals de meeste vitaminen via de voeding aangevoerd dient te worden. CoQ10 kan ook door het lichaam aangemaakt worden uit bepaalde bouwstoffen, voor zover ze voldoende in het lichaam aanwezig zijn.
De belangrijkste bouwstof voor de aanmaak van co-enzym Q10 is ook een bouwstof voor de aanmaak van een voorstadium van cholesterol.
Omdat de cholesterolverlagende statines de aanmaak van het voorstadium van cholesterol blokkeert, zal deze stof ook niet meer beschikbaar zijn om co-enzym Q10 aan te maken. De gelijktijdige blokkering van de aanmaak van co-enzym Q10 is vermoedelijk een van de dodelijke nevenwerkingen van de statines omdat CoQ10 belangrijk is voor een goede conditie van het hart en de skeletspieren. Dit is de reden waarom patiënten die dit geneesmiddel gebruiken vaak last krijgen van spier- en gewrichtspijn.
Een ander gevolg van het tekort aan CoQ10 is de uitschakeling van haar antioxidante werking zodat de oxidatieve gevaren van de bloedvetten toenemen. Het is immers niet de cholesterol zelf die gevaarlijk is voor arteriosclerose, maar wel de oxidatie van cholesterol tegen de vaatwanden.

Het verband tussen co-enzym Q10 en andere medicijnen

Tot de medicijnen die een tekort veroorzaken van het antioxidant co-enzym Q10, behoren ook sommige middelen die gebruikt worden bij kanker en depressiviteit.
Bij het gebruik van bloedstollingremmende middelen kan men beter geen co-enzym Q10 nemen. Q10 bevordert immers de bloedstolling waardoor de werking van dit medicijn afgezwakt kan worden.

De rol van andere stoffen bij de aanmaak van co-enzym Q10

Opdat het lichaam co-enzym Q10 zou kunnen aanmaken, moet behalve het voorstadium van cholesterol ook voldoende aminozuren en vitamine van het B-complex aanwezig zijn. Deze nutriënten spelen een rol bij de synthese van Q10 door het lichaam zelf.

Onze aanbevelingen voor een eventuele suppletie

Het Co-enzym Q10 is beschikbaar in de geoxideerde vorm ubiquinone, die je meestal in de gewone winkels kunt vinden. Deze vorm wordt echter moeilijker door het lichaam opgenomen omdat het nog omgezet moet worden in de gereduceerde vorm en is ook goedkoper. Als kwalitatieve Ubiquinone kunnen we het volgende aanbevelen:

Wie een sterk verlaagd energiepeil heeft omwille van een aandoening zoals fibromyalgie, sporters en mensen vanaf 40 jaar, raden we aan om te kiezen voor Co-enzym Q10 in de gereduceerde vorm Ubiquinol:

– – –

Vond je dit artikel interessant in je zoektocht naar informatie over je gezondheid? Aarzel niet om het te delen met je vrienden via de sociale mediaknoppen hierboven. Ik vind het ook altijd leuk om je reactie op de website te mogen lezen.

 

One Comment on “Verband tussen co-enzym Q10 en statines tegen cholesterol

Jinny
May 19, 2017 at 7:12 am

Great information, thanks for sharing 🙂

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *