Close

April 21, 2017

Vijf organen die betrokken zijn bij fibromyalgie

Vijf organen die betrokken zijn bij fibromyalgie

Fibromyalgie, een onzichtbare ziekte die op veel onbegrip stuit

Fibromyalgie is voor velen een verwoestende ziekte die een groot deel van de wereldbevolking raakt. Fibromyalgie treft In België en Nederland ongeveer 5% van de bevolking en men schat dat er nog veel mensen zonder diagnose rondlopen. Vrouwen worden meer geraakt dan mannen.
Het vervelende aan fibromyalgie is dat er geen duidelijke uitwendige symptomen te zien zijn, dat de ziekte moeilijk te behandelen is en dat veel patiënten er behoorlijk goed en normaal uitzien. Bovenop de dagelijkse soms ondragelijke pijn, moeten de fibromyalgielijders leren omgaan met het stigma van een onzichtbare ziekte en worden ze vaak bekritiseerd en niet geloofd door hun dichte entourage zoals familie, vrienden en zelfs door hun arts.

Maar wat is fibromyalgie eigenlijk?

Fibromyalgie werd voor het eerst gedefinieerd in 1990 door het American College of Rheumatology (ACR). Deze ziekte wordt gekenmerkt door een wijdverspreide pijn over het hele lichaam, die meer dan 3 maanden aanhoudt. De pijn moet aanwezig zijn in tenminste 11 van de 18 vooropgestelde drukpunten, of zogenaamde tenderpoints, die zich bevinden in weke weefsels. Hieruit is ook de naam fibromyalgie ontstaan: fibro komt van weefsel en myalgie van spierpijn. Omdat de pijn heviger is op bepaalde punten van de weke weefsels, wordt fibromyalgie in het Nederlands ook wel weke-delen-reuma genoemd.
De belangrijkste kenmerken van fibromyalgie zijn chronische pijn en een extreme gevoeligheid voor pijn, zelfs soms bij de minste zachte aanraking. Veel patiënten ervaren al pijn gewoon door het dragen van een T-shirt! Deze gevoeligheid voor aanraking wordt ook allodynia genoemd. Fibromyalgie gaat meestal ook gepaard met verschillende bijkomende klachten zoals moeheid, slapeloosheid, hoofdpijn, darm- en/of blaasproblemen, een tintelend gevoel in het lichaam, overgevoeligheid voor licht, geluid, temperatuur, enz.

Waarom is fibromyalgie zo moeilijk te behandelen

Eén van de belangrijkste redenen waarom fibromyalgie zo moeilijk te behandelen is, is het feit dat er talrijke factoren zijn die tot de ziekte kunnen leiden. In dit artikel wil ik het even hebben over een aantal belangrijke mogelijke oorzaken van fibromyalgie en over mogelijke oplossingen voor de verlammende of invaliderende pijn waarmee de meeste fibromyalgiepatiënten worstelen.
De oorzaken zijn over het algemeen gerelateerd tot één of vaak zelfs meerdere organen: de hersenen, de hersenen en de darmen, de schildklier, de bijnieren en de lever. Dit zijn de vijf gebieden waar fibromyalgie meestal begint en waar de behandeling op gericht kan worden.

De organen die betrokken zijn bij fibromyalgie

1. De hersenen

Er wordt aangenomen dat fibromyalgiepatiënten functionele problemen hebben die geassocieerd worden met hyperactiviteit van de hersenstam. Wat heel vaak gezien wordt bij patiënten met fibromyalgie is dat een deel van de middenhersenen (de intermediolaterale nucleus) hyperactief is, wat spierspasmen veroorzaakt langs de wervelkolom en over het hele lichaam. Dit veroorzaakt ook een versnelde hartslag omwille van de overprikkeling van het sympathische zenuwstelsel, waardoor de patiënt continu in een ‘vecht of vlucht’ modus leeft, en wat dan op zijn beurt weer leidt de typische zenuwovergevoeligheid die gepaard gaat met fibromyalgie.

2. De samenhang tussen de hersenen en de darmen

We weten allemaal wel dat de hersenen via een ingewikkeld zenuwennetwerk alle aspecten van het menselijk lichaam beheren en controleren. De 10de hersenzenuw (nervus vagus) komt direct uit de hersenstam en loopt vervolgens via het verlengde merg (medulla oblongata) naar de meeste parasympatische zenuwen in het lichaam. Het parasympatisch zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de onbewuste functies van ons lichaam zoals de spijsvertering, de peristaltiek in de darmen (darmbeweging), de speekselstroom, de samentrekking van de kleinste luchtpijptakken (bronchiolen), de galblaas en talrijke andere functies.

3. De schildklier

Opvallend veel fibromyalgiepatiënten hebben toevallig ook last van een trage schildklierwerking (hypothyreoïdie). Een groot aantal van de mensen met een trage schildklier heeft echter te kampen met de ziekte van Hashimoto (Hashimoto thryreoïditis). Deze schildklieraandoeding is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van de patiënt de schildklier aanvalt.
Helaas kent de klassieke geneeskunde geen andere methode dan de toediending van medicijnen op basis van het kunstmatige schildklierhormoon levothyroxine of van het natuurlijke schildklierhormoon armour, dat afkomstig is van varkens. Deze normaliseren de testresultaten van de patiënt, maar lossen het onderliggend probleem niet dat plaatsvindt in het immuunsysteem. Dus ook al zijn de laboratoriumtesten normaal, blijven de symptomen van een traag werkende schildklier aanwezig zoals koude handen en voeten, moeheid, constipatie, haaruitval, chronische pijn in spieren en gewrichten, gewichtstoename, broze nagels en andere.

4. De bijnieren

Veel fibromyalgiepatiënten hebben meestal ook bijnierproblemen. We hebben het hier niet over een levensbedreigende aandoening zoals het Cushing syndroom of de ziekte van Addison, maar eerder over functionele bijnierproblemen. Door de hyperactiviteit in de hersenstam worden de bijnieren voortdurend aangedreven om op hoge snelheid te werken, wat dan weer leidt tot lichamelijke uitputting. Dit verklaart ook waarom veel fibromyalgiepatiënten klagen over vermoeidheid en een lage pijndrempel.

5. De lever

De lever is een andere belangrijke boosdoener bij fibromyalgie. Als het grootste orgaan in het lichaam, heeft de lever zowat 500 verschillende functies uit te voeren. Eén van de belangrijkste is de ontgifting (detoxificatie). Wanneer de lever niet optimaal functioneert, is het lichaam niet in staat om de toxische stoffen te verwerken en af te voeren. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid, pijn en andere symptomen van fibromyalgie.
Veel mensen met fibromyalgie zijn overladen met toxische stoffen zoals onder andere PCB’s, koolwaterstoffen (waaronder ruwe aardolie), kleurstoffen, conserveringsmiddelen, MSG (Monosodiumglutamaat, E621), glycofosfaat, zware metalen waaronder kwik, aluminium, lood, cadmium en arseen, en nog vele andere toxines.

Mogelijke behandelingen van fibromyalgie zonder medicijnen

Er zijn vele factoren die een ravage kunnen aanrichten in elk van deze vijf lichaamsorganen, gaande van toxinen, over infecties, storingen in het immuunsysteem tot een tekort aan voedingsstoffen. Aangezien problemen in één of meerdere van deze organen kunnen leiden tot fibromyalgie, kan een effectieve behandeling zich op verschillende gebieden tegelijk richten. Ik stel in de eerste plaats een behandeling voor zonder medicijnen, die op lange termijn allerlei nevenwerkingen toevoegen aan de symptomen van de fibromyalgie.

1. Therapie voor de hersenen en het zenuwstelsel

Eerst en vooral is het noodzakelijk dat de hersenen en het ruggenmerg samen aangepakt worden zodat het zenuwstelsel correct kan communiceren. Stel je voor dat het lichaam een computer is, dan is het brein de harde schijf. Het heeft dus geen zin om de problemen van de software of van de muispad te willen oplossen als er iets mis is met de harde schijf. Er bestaan verschillende manieren om de hersenen en het zenuwstelsel te behandelen, de meeste vallen onder de hersen gerelateerde therapieën. Dergelijke therapieën omvatten neurologische oefeningen, oefeningen voor de hersenen, een aanpassing van de houding van de wervelkolom en elektrische stimulatie.

2. Een aangepast dieet en voedingssupplementen

Voor wat betreft de behandeling van de andere aangetaste organen die leiden tot fibromyalgie, zijn verschillende metabolische behandelingen mogelijk om de pijn en de ontstekingen te verminderen die vertrekken vanuit het maagdarmkanaal, de hersenen, de schildklier, de bijnieren en de lever. Sommige van deze behandelingen bestaan uit ontgifting of een detox-behandeling, chelatie van zware metalen, enzymtherapie en hormonale therapie.
Bovendien bestaat één van de beste manieren om het lichaam voor te bereiden op de genezing uit dieet. Hierbij worden goede resultaten bereikt door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en tekorten van voedingsstoffen aan te vullen. Een aangepast dieet en een suppletie met de vitaminen van het B-complex, vitamine C, vitamine D, probiotica en visolie bieden ondersteuning voor de schildklier, de lever en de bijnieren, en herstellen het evenwicht in het organisme waardoor de onderliggende oorzaken van de fibromyalgie aangepakt worden. Een gelijktijdige metabolische behandeling stimuleert het immuunsysteem om weerstand te bieden tegen vreemde indringers zoals parasieten, schimmels, virussen en bacteriën die de pijn veroorzakende ontstekingen, geassocieerd met fibromyalgie, gaan versterken.

– – –

Als je dit artikel interessant vindt binnen je zoektocht naar meer informatie over fibromyalgie, help het dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere lotgenoten. Dit kun je o.a. doen via één van de sociale media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *