Hallo, ik ben Pascale ...

... en ik wil je graag vanuit mijn persoonlijke ervaring iets meer vertellen over gezondheid en fibromyalgie

Liefde voor het lesgeven en een passie voor menswetenschappen 

VitaliSano is ontstaan met als doel je kwalitatieve, leesbare, begrijpelijke en actuele informatie, tips en adviezen over gezondheid te geven. Ik ben Master in de Lichamelijke Opvoeding en voedings- en gezondheidsconsulent. Tijdens mijn universitaire sportlerarenopleiding had ik het geluk om verschillende humaan-wetenschappelijke vakken samen met de toekomstige artsen te mogen volgen. Daardoor heb ik onderwijsbevoegdheid in een waaier van menswetenschappelijke vakken zoals anatomie, fysiologie, cel- en weefselleer, psychologie, voedingsleer, biochemie, enz. 
Tijdens mijn opleiding was het meteen duidelijk dat het lesgeven me op het lijf geschreven is en dat ik een enorme passie heb voor menswetenschappen en gezondheid. 

Een boeiend, maar druk en actief leven

In mijn jeugdjaren turnde ik zo’n 25 uren per week en nam ik drie keer deel aan Wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek. Later combineerde ik de opvoeding van onze twee speelse en levendige dochters met het geven van trainingen aan jongeren in onze turnclub, het werken en organiseren van wedstrijden voor de federatie, het lesgeven op school en het opstellen, schrijven en geven van cursussen voor Sport Vlaanderen, het toenmalige BLOSO. Ik was steeds boordevol energie, gezegend met een enorme creativiteit en stelde jaarlijks verschillende choreografieën samen waarmee we met de club tijdens de zomervakanties gingen optreden in het buitenland. Ondanks de drukte en de vele activiteiten, genoot ik volop van het leven.

Totdat het plots misging …

Je hoort het wel vaker, als je iets bereikt in je leven, zijn er altijd mensen die je benijden, het je lastig willen maken of je succes niet gunnen. Hoezeer ik ook probeerde om deze negatieve ervaringen los te laten, ergens is er iets in me geknakt waardoor ik rond de eeuwwisseling in een burn-out ben beland. Ik kreeg de ene virale infectie na de andere en werd geplaagd door een aanhoudende diffuse pijn over heel mijn lichaam, het was alsof mijn hele systeem faalde en niet meer mee wou. Enkele jaren later kreeg ik de diagnose fibromyalgie. Hoewel mijn huisarts geduldig naar mijn verhaal geluisterd heeft en probeerde om me te helpen, kwam ik al snel tot het besef dat de reguliere geneeskunde geen gepast antwoord kon bieden voor deze sluipende chronische aandoening …  

Een lange zoektocht naar antwoorden

Vanuit mijn doorzettingsvermogen wilde ik hier zo snel mogelijk uit geraken. En zo ben ik mijn eigen zoektocht gestart om antwoorden te vinden om mijn energie en vitaliteit terug te vinden. Tijdens een lange rustperiode heb ik stapels boeken gekocht waaruit ik erg veel geleerd heb. Dit smaakte naar meer. Een jaar later heb ik me ingeschreven voor een tweejarige opleiding als voedings- en gezondheidsconsulent. Ik leerde er dat volgens Hippocrates voeding je beste medicijn is, maar ook termen zoals voedselcombinaties, zuurbasenevenwicht en holisme, dat iedere mens uniek is, en dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Daarnaast kregen we ook nog interessante vakken zoals kruidenleer, Bach bloesems, psychologie vanuit de vier temperamentenleer, biorelaxatie en levensfilosofie. Die twee boeiende studiejaren hebben me een totaal nieuw inzicht gegeven op onze gezondheid. 
Honderden boeken en seminaries verder beginnen vele puzzelstukken in elkaar te vallen. Intussen is de wetenschap al een stap verder en weet men dat fibromyalgie een syndroom is met vele oorzaken, symptomen en behandelingsvormen.

Voeding is je beste medicijn

Stilaan leerde ik toe te passen wat ik had geleerd. Ik ontdekte dat voeding een belangrijke rol zou spelen in mijn genezingsproces. Ik kwam erachter dat de competitiesport en het te actieve leven te veel van mijn lichaam gevraagd hebben en dat de voeding en de levensstijl die ik als ‘normaal’ beschouwde, me eigenlijk langzaam vergiftigd hebben. Ik weet als geen ander dat verandering van levensstijl absoluut niet gemakkelijk is. Ik kom van ver en er is nog een lange weg te gaan: je kent het wel, twee stappen vooruit, een stap achteruit, … Maar één ding weet ik nu al heel zeker: ik ben op de goede weg en win nog steeds elke dag aan energie en vitaliteit. En Hippocrates had het bij het rechte eind: voeding is mijn beste medicijn. Alleen, is het niet altijd gemakkelijk om het bos door te bomen te zien tussen de vele literatuurbronnen en voedingshypes die je dagelijks op je afkomen. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn wetenschappelijke achtergrond om het kaf van het koren te scheiden. De waarheid ligt volgens mij nog altijd ergens tussenin.

Bewegen, maar met mate

En van het één komt het ander. Door je beter te voelen, word je energieker en krijg je weer zin om te bewegen. En zo kocht ik me een elektrische fiets. Zodra het weer het toeliet gingen mijn man en ik gaan fietsen tijdens de weekends. In het begin bleef het bij 5 à 8 km. Naar het einde van het seizoen toe, fietsten we 15 tot 20 km. Drie jaar later kon ik al 50 à 70 km op een dag fietsen. En op het ogenblik dat ik dit schrijf, kijk ik terug op een nieuwe mijlpaal die ik bereikte in mijn genezingsproces: ik ben erin geslaagd om de eerste 20 kilometer van de Mont Ventoux op te rijden. Misschien ga je dit wel vreemd vinden van een ex-competitiegymnaste, maar dit overtrof mijn stoutste verwachtingen. 

Leren leven met je beperkingen en weer gelukkig zijn

Vanaf het moment dat ik mijn beperkingen heb leren aanvaarden, is mijn leven gaan veranderen. Ik leerde weer vooruit te kijken, ik leerde om tegen de anderen te zeggen waar mijn grenzen liggen, ik leerde weer genieten van het leven … zoals het is, in het hier en nu. En dat zorgde ervoor dat ik weer blij werd, dat ik weer kon lachen, dat ik weer straalde en me amuseerde.

VitaliSano, mijn gezondheidsproject dat ik graag wil delen met mijn lotgenoten

Lesgeven, menswetenschappen en schrijven zijn altijd al mijn passies geweest. Geprikkeld door de nieuw vergaarde kennis ben ik verder op zoek gegaan en volgde ik nog een hele reeks gezondheidsseminaries en webinars om up-to-date te blijven. Vanuit mijn interesse voor gezondheid is mijn enthousiasme gegroeid om mijn ervaringen te delen met andere mensen.

Geloof in jezelf en neem geen te grote stappen ineens

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de kracht in zichzelf heeft om eruit te komen, om te genezen. Je moet er vooral in geloven en niet te snel willen gaan. Er is veel geduld nodig. Via deze website wil ik je tips en adviezen geven over verschillende onderwerpen. Let wel, het proces is voor iedereen verschillend. Wat voor de ene werkt, kan voor de andere op niets uitlopen. Je zult ook zelf moeten uitzoeken en uitproberen wat er bij je past en wat goed voor je is.

Er is maar één persoon die je kan helpen, en dat ben jijzelf!

Tijdens al die jaren heb ik vaak de huisarts en specialisten bezocht. Tot mijn grootste frustratie waren de resultaten van de meeste onderzoeken steeds negatief, het was alsof ik niets mankeerde. En toch zei mijn lichaam iets anders. En toen las ik ergens, dat wij allemaal het recht hebben om de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid zelf op te nemen. Ik heb nooit geloofd in extreme hypes, maar mijn gezond verstand leidde me doorheen de betere literatuur. En zo kon ik uiteindelijk mezelf beginnen te genezen. 

Ik wil je heel graag helpen

Door steeds meer te gaan vertellen over wat ik ontdekt heb en over mijn intentie om een gezondheidsproject op te starten ben ik tot de vaststelling gekomen dat er zoveel mensen zijn die worstelen met hun gezondheid en heel erg uitkijken naar deze website. Veel mensen lezen van alles maar begrijpen niet altijd wat ze lezen. Voor sommigen is het te moeilijk of te wetenschappelijk, anderen vinden dan weer het bos door de bomen niet meer uit de talrijke tegenstrijdige berichten …
Daarom dacht ik waarom mijn passie voor het lesgeven niet gebruiken om mensen te helpen in het vinden van de juiste informatie, uitgelegd in een eenvoudige taal die iedereen kan begrijpen …

En zo is VitaliSano geboren …

een leidraad om weer vitaal en gezond door het leven te gaan
Ik nodig jullie uit om mijn blogartikelen te lezen over diverse gezondheidsonderwerpen. Ik heb ze netjes onderverdeeld per categorie.

Intussen werk ik ook aan een boek over fibromyalgie. Kijk je ernaar uit? Laat me dit alvast weten door je e-mailadres HIER achter te laten. Zodra mijn boek klaar is, laat ik het je vrijblijvend weten. 

Ik wens je veel leesgenot en een goede gezondheid. 

Ik hoop dat we elkaar vaak zullen ontmoeten via deze website en Facebook.

Pascale