Voetreflexologie

938

Therapeutische diversiteit binnen de natuurgeneeskunde

Binnen de natuurgeneeskunde bestaat een brede waaier aan therapeutische behandelingen en genezingswijzen. Gelukkige beschikken we over de vrijheid om zelf onze natuurlijke therapie te kiezen en deel te nemen aan het behandelingsplan.

Natuurgeneeskunde en voeding

1282

Natuurgeneeskunde, lichaam en geest een met de natuur

Met VitaliSano kies ik bewust voor een holistische visie, gebaseerd op de filosofie van Hippocrates, vader van de natuurgeneeskunde. Voor elk genezingsproces kies ik voor voeding, gezondheid & een levenswijze zo dicht mogelijk bij de natuur.

Gezondheidspreventie

1633

Gezondheidspreventie

Gezondheidspreventie is een belangrijke taak binnen het gezondheidssysteem. Een niet onbelangrijk deel van deze taken kan aangeboden worden door de complementaire natuurgeneeskunde, in samenwerking met de reguliere gezondheidszorg.

Basisprincipes natuurgeneeskunde

2158

De fundamentele basisprincipes van de natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde is het vertrekpunt van de complementaire gezondheidszorg en berust op 6 fundamentele basisprincipes waarbij de zieke - en niet de ziekte – en de zelfgenezende kracht van de patiënt centraal staan.

Holisme en natuurgeneeskunde

574

Holisme in de natuurgeneeskunde

Holisme baseert zich op de idee dat het geheel meer is dan de som van de componenten. Een levensfilosofie die doorgetrokken wordt in de natuurgeneeskunde, waar mens en natuur een zijn en genezing het herstel is van een verbroken harmonie.

Homeostase

1296

Homeostase

Het lichaam beschikt over een natuurlijk vermogen om zijn eigen systemen permanent in evenwicht te houden of te reguleren via homeostase zoals temperatuurregulering, hormonale regeling, slaapwaakritme, ontgiftingmechanismen …

Levensenergie of Qi

907

Levensenergie

Levensenergie moet kunnen stromen. Ziekte is een verstoring in de levensenergie en genezen is het herstellen van een harmonieuze stroming van de energie. We maken een onderscheid tussen de aangeboren en de verworven levensenergie.

Wat is ziekte

739

Ziekte

In de reguliere geneeskunde wordt ziekte bekeken als een defect in de mechanische mens. In de complementaire geneeskunde spreken we eerder over de zieke als persoon die in een aanhoudende toestand of disharmonie terecht gekomen is.

Complementaire gezondheidszorg

1032

Complementaire gezondheidszorg

De complementaire gezondheidszorg werkt holistisch en vertrekt vanuit de natuurgeneeskunde. Een therapeut kan behandelingen uitvoeren, een consulent geeft advies maar stelt geen diagnose. Beide werken nauw samen met de reguliere arts.

Reguliere gezondheidszorg

746

Reguliere gezondheidszorg

De reguliere gezondheidszorg wordt georganiseerd door de overheid en is gebaseerd op medische wetenschappen. De zorg wordt verstrekt door medisch geschoolde zorgverstrekkers en vindt plaats in erkende praktijken en instellingen.

Begrip gezondheid

1475

Gezondheid

We vertrekken vanuit de WHO en de geneeskunde om een poging te doen het begrip gezondheid te definiëren. WHO wil dat we ons zowel lichamelijk als geestelijk goed voelen, de natuurgeneeskunde dat we leven in harmonie met de natuur.