Glutengevoeligheid

2439

Gevoeligheid voor gluten

Onverklaarbare klachten zouden veroorzaakt kunnen worden door coeliakie of glutenintolerantie, een tarwe-allergie of een moeilijk te diagnosticeren glutengevoeligheid. Ontdek het verschil tussen deze drie gluten gerelateerde aandoeningen.

Diarree

4011

Diarree: kenmerken, oorzaken, mechanismen en complicaties

Diarree heeft vele oorzaken zoals infectie, slechte voedselopname, voedselintolerantie, stress, parasieten. In dit artikel leggen we uit hoe diarree kan ontstaan en wat de complicaties kunnen zijn van acute en chronische buikloop.

Darmepitheel

2006

Het darmepitheel en haar beschermingsmechanismen

De snelgroeiende cellen van het darmepitheel worden voortdurend vervangen, wat belangrijk is om ons te beschermen tegen toxines, medicijnen en kankercellen. Het darmepitheel beschikt over een hele batterij beschermingsmechanismen.

Zuurtegraad darmen

4650

De zuurtegraad in de darmen

De juiste zuurtegraad in de darmen bevordert een gezonde darmflora. Koolhydraatverterende of residente bacteriën werken verzurend wat gunstig is voor de gezondheid. Eiwitverterende darmbacteriën produceren toxische stofwisselingsproducten.

Endeldarm en anus

2615

De endeldarm en de anus

De endeldarm en de anus vormen het laatste deel van het maagdarmkanaal, waar de opgestapelde ontlasting d.m.v. sluitspieren losgelaten of opgehouden wordt. De anus is voorzien van een uitgebreid bloedvatennetwerk dat onder druk kan uitzetten tot aambeien.

Dikke darm

4443

De dikke darm voor de vertering van de laatste voedselresten

De dikke darm zorgt voor de vertering van de laatste voedselresten en onttrekt ongeveer 7 liter water voordat we de rest uitscheiden onder de vorm van stoelgang of faeces. Storingen in de dikke darm kunnen leiden tot diarree of constipatie.

Dunne darm voedselabsorptie

6138

De dunne darm waar de absorptie begint

De dunne darm bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm en zorgt voor de enzymatische vertering en de absorptie van voedsel. Darmvlokken vergroten het absorptieoppervlak tot de grootte van een tennisbaan.

Afwijkende stoelgang

4600

Afwijkingen in de ontlasting niet altijd onschuldig

We spreken over een afwijking van de ontlasting bij diarree, stopverfontlasting, zwarte stoelgang door bloedingen, bloed door aambeien, slijmerige ontlasting, wormen, gele ontlasting, lintvormige ontlasting. Ontdek de oorzaken

Stoelgang

2618

Onze stoelgang, de weerspiegeling van ons voedingspatroon

De kleur, de geur, de vorm, de consistentie en de hoeveelheid stoelgang die we produceren leveren waardevolle informatie over je gezondheidstoestand, je spijsvertering en je voedingspatroon. Lees er alles over, zonder blozen of taboe.

Maagdarmstelsel

1209

Het maagdarmstelsel van de mens

Het maagdarmstelstel van de mens is een lange koker waar de vertering van voedsel plaatsvindt. Eigenlijk vormt het maagdarmstelsel de verbinding tussen de binnenkant en de buitenkant van de mens, net zoals bij een python. Ontdek wat het nut ervan is.

Teunisbloemolie geneeskracht GLA

4068

Teunisbloemolie, de veelzijdige geneeskracht van GLA

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem en bevat geneeskrachtige eigenschappen dankzij het omega-6-vetzuur GLA of gamma-linoleenzuur, de voorloper van de hormoonachtige en ontstekingswerende prostaglandines 1.

Residente darmflora

1423

Residente darmflora, nuttige bacteriën voor de gezondheid

Residente flora bestaat uit goede en nuttige bacteriën die de immuniteit, de mineralenabsorptie en de aanmaak van vitamine K en B-complex en korteketenvetzuren bevorderen en de groei van schadelijke stofwisselingsproducten remt.