Voetreflexologie

941

Therapeutische diversiteit binnen de natuurgeneeskunde

Binnen de natuurgeneeskunde bestaat een brede waaier aan therapeutische behandelingen en genezingswijzen. Gelukkige beschikken we over de vrijheid om zelf onze natuurlijke therapie te kiezen en deel te nemen aan het behandelingsplan.

Natuurgeneeskunde en voeding

1287

Natuurgeneeskunde, lichaam en geest een met de natuur

Met VitaliSano kies ik bewust voor een holistische visie, gebaseerd op de filosofie van Hippocrates, vader van de natuurgeneeskunde. Voor elk genezingsproces kies ik voor voeding, gezondheid & een levenswijze zo dicht mogelijk bij de natuur.

Gezondheidspreventie

1635

Gezondheidspreventie

Gezondheidspreventie is een belangrijke taak binnen het gezondheidssysteem. Een niet onbelangrijk deel van deze taken kan aangeboden worden door de complementaire natuurgeneeskunde, in samenwerking met de reguliere gezondheidszorg.

Basisprincipes natuurgeneeskunde

2165

De fundamentele basisprincipes van de natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde is het vertrekpunt van de complementaire gezondheidszorg en berust op 6 fundamentele basisprincipes waarbij de zieke - en niet de ziekte – en de zelfgenezende kracht van de patiënt centraal staan.

Holisme en natuurgeneeskunde

575

Holisme in de natuurgeneeskunde

Holisme baseert zich op de idee dat het geheel meer is dan de som van de componenten. Een levensfilosofie die doorgetrokken wordt in de natuurgeneeskunde, waar mens en natuur een zijn en genezing het herstel is van een verbroken harmonie.

Ontwikkeling complementaire gezondheidszorg

730

De complementaire gezondheidszorg in ontwikkeling

Na de technische evolutiejaren zestig volgt een tegenreactie in de jaren 70. Er ontstaat een geprofessionaliseerde complementaire gezondheidszorg als perfecte aanvulling voor de rationele en technische aanpak van de reguliere geneeskunde.

Moderne geneeskunde

1640

Wetenschappelijke ontdekkingen, basis van de moderne geneeskunde

Van de 17de eeuw tot nu volgen de wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van onderzoek, ziekteverwekkers, behandelingen en medicijnen elkaar snel op zodat de reguliere geneeskunde vooral wetenschappelijk en technisch wordt.

Geneeskunde Renaissance

1907

Geneeskunde van Middeleeuwen tot Renaissance

Na de donkere Middeleeuwen werd de geneeskunde in de Renaissance rationeler door de kennis van anatomie en fysiologie, geneeskrachtige kruiden. We evolueren naar een analytische, materialistische geneeskunde zoals we die nog steeds kennen.

Romeinse geneeskunde

2325

De Romeinse geneeskunde en Galenus

De Romeinse geneeskunde legde de basis voor ziektepreventie en hygiëne door een sterke badcultuur, schoon water en het isoleren van zieken tijdens epidemieën. Galenus ontwikkelde de vier temperamentenleer voor het ontstaan van ziekten.

Oude Grieken geneeskunde

1889

De Oude Griekse geneeskunde en Hippocrates

In de tijden van de Oude Grieken werd de geneeskunde gepleegd door priesters in de tempel van de Aesklepiaden, een religieus medisch centrum. Hippocrates distantieerde zich van de tempeldienaars en werd vader van de natuurgeneeskunde.

Geneeskunde prehistorie

2078

Geneeskunde van prehistorie tot Oude Egyptenaren

In dit artikel doorlopen we de geneeskunde van de prehistorie tot de Oude Egyptenaren. Van oudsher werd gebruik gemaakt van medicinale planten en mineralen door achtereenvolgens medicijnenmannen, sjamanen en astrologie priesters.