Glutamaat Overdrive

4

De gevolgen van glutamaat in overdrive

Het aminozuur glutamaat is de meest voorkomende neurotransmitter in de hersenen. Glutamaat is essentieel om goed te functioneren. Een teveel aan glutamaat is echter giftig voor de zenuwcellen en veroorzaakt overprikkeling en heel wat gezondheidsproblemen.

Prikkelbaar darmsyndroom triggers

11

Triggerfactoren prikkelbaar darmsyndroom

Recente onderzoeken naar de invloed van voedingsfactoren op het ontstaan van functionele maagdarmklachten tonen aan dat veel mensen met PDS overgevoelig zijn aan lactose en/of fructose en erop reageren met krampen of diarree. Ook genotmiddelen, medicijnen, voedingsallergieën en voorgaande darminfecties kunnen een rol spelen.

Oorzaken prikkelbaar darmsyndroom

10

Functionele oorzaken van het prikkelbaar darmsyndroom

Hoewel bij prikkelbaar darmsyndroom de functionele stoornissen van het maagdarmkanaal aanzienlijke lichamelijke klachten geven, is de moderne geneeskunde er nog niet in geslaagd om organische oorzaken binnen het spijsverteringsstelsel te diagnosticeren. Wel worden nu ziekmakende mechanismen bestudeerd als mogelijke verklaring.

Prikkelbaar darmsyndroom

9

Prikkelbaar darmsyndroom

Het prikkelbaar darmsyndroom kenmerkt zich door functionele stoornissen in het maagdarmkanaal die langer dan 12 weken aanslepen of regelmatig terugkomen en geen aanwijsbare veranderingen in de spijsverteringsorganen aantonen tijdens een medisch onderzoek.

Malabsorptiesyndroom

11

Het malabsorptiesyndroom

Het malabsorptiesyndroom is een aandoening waarbij de dunne darm onvoldoende in staat is om voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen, uit het voedsel op te nemen. Hierdoor ontstaan matige tot ernstige tekorten met diverse gezondheidsproblemen tot gevolg.

Aambeien

4

Aambeien, speen of hemorroïden

Wist je dat zowat de helft van de westerse bevolking wel eens last heeft van aambeien? Hoewel over het algemeen onschuldig, kunnen ze soms erg ongemakkelijk en pijnlijk aanvoelen. Gelukkig zijn ze meestal effectief te behandelen en onder controle te houden, zelfs met natuurlijke middelen.

Oorzaken constipatie

15

Oorzaken van constipatie

Constipatie kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, variërend van verkeerde voedingsgewoonten, onvoldoende drinken, een ongezonde levenswijze, bepaalde medicijnen tot onderliggende medische aandoeningen.

Constipatie

8

Constipatie, een harde en moeilijke ontlasting

Constipatie is een veelvoorkomend gastro-intestinaal probleem dat wereldwijd mensen van alle leeftijden treft. Naast een bron van ongemak kan verstopping zonder adequate behandeling leiden tot ernstige complicaties.

MSG voedingsadditief

3702

MSG, een minder onschuldig voedingsadditief dan we denken

MSG, E621 of mono sodium glutamaat is een neurotoxisch voedingsadditief dat de zenuwcellen kan overprikkelen en histaminereacties kan opwekken zoals een astma-aanval, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, hartkloppingen, slapeloosheid…

Glutengevoeligheid

2461

Gevoeligheid voor gluten

Onverklaarbare klachten zouden veroorzaakt kunnen worden door coeliakie of glutenintolerantie, een tarwe-allergie of een moeilijk te diagnosticeren glutengevoeligheid. Ontdek het verschil tussen deze drie gluten gerelateerde aandoeningen.

Diarree

4018

Diarree: kenmerken, oorzaken, mechanismen en complicaties

Diarree heeft vele oorzaken zoals infectie, slechte voedselopname, voedselintolerantie, stress, parasieten. In dit artikel leggen we uit hoe diarree kan ontstaan en wat de complicaties kunnen zijn van acute en chronische buikloop.

Roselle urineweginfecties

2001

De roselle, heilzame hibiscusthee bij urinewegontstekingen

Roselle (hibiscus sabdariffa) of rode zuring, behoort tot de kaasjeskruidfamilie en kan effectief ingezet worden bij urineweginfecties zoals blaasontstekingen. Roselle is verkrijgbaar als gedroogde hibiscusthee of als voedingssupplement.