Diarree

4010

Diarree: kenmerken, oorzaken, mechanismen en complicaties

Diarree heeft vele oorzaken zoals infectie, slechte voedselopname, voedselintolerantie, stress, parasieten. In dit artikel leggen we uit hoe diarree kan ontstaan en wat de complicaties kunnen zijn van acute en chronische buikloop.

Detoxoficatiesysteem van de darmen

927

Het detoxificatiesysteem van de darmen

Het detoxificatiesysteem van de darmen is in staat om in twee fasen de toxines te transformeren in wateroplosbare stoffen die via de urine afgevoerd worden. Het detoxificatievermogen van de darmen wordt bepaald door verschillende factoren.

Detoxicatie lever

3728

Het detoxificatiesysteem van de lever

Het detoxificatiesysteem van de lever zet gifstoffen met de hulp van enzymen om in wateroplosbare of vetoplosbare stoffen die uitgescheiden kunnen worden. We leggen de twee fasen van het complexe detoxificatieproces in de lever uit.

Galblaas

1241

De galblaas, reservoir voor galvloeistof

De galblaas is een reservoir om door de lever aangemaakte galvloeistof te bewaren. Gal maakt vetten en vetoplosbare toxines wateroplosbaar om ze via de stoelgang af te voeren. In de Griekse humaanpathologie bepaalde gele en zwarte gal het humeur van cholerische en melancholische types.

Leverfuncties biochemische fabriek

1529

De verschillende leverfuncties

Lever is als het ware een biochemische lichaamsfabriek met levensbelangrijke functies zoals de aanmaak van rode bloedcellen, de productie van gal, het metabolisme, de ontgifting, de opslag van glycogeen, vitaminen en mineralen, en de warmteregulering.

Lever metabolisch orgaan

1862

De lever, belangrijk orgaan voor ons metabolisme

De lever is een grote klier, verdeeld in verschillende afgebakende kwabben en bestaande uit levercellen of hepatocyten. De lever is een belangrijk orgaan voor het metabolisme en de galproductie waarvoor hij 20% van de totale zuurstof in beslag neemt.

Darmepitheel

1995

Het darmepitheel en haar beschermingsmechanismen

De snelgroeiende cellen van het darmepitheel worden voortdurend vervangen, wat belangrijk is om ons te beschermen tegen toxines, medicijnen en kankercellen. Het darmepitheel beschikt over een hele batterij beschermingsmechanismen.

Zuurtegraad darmen

4542

De zuurtegraad in de darmen

De juiste zuurtegraad in de darmen bevordert een gezonde darmflora. Koolhydraatverterende of residente bacteriën werken verzurend wat gunstig is voor de gezondheid. Eiwitverterende darmbacteriën produceren toxische stofwisselingsproducten.

Endeldarm en anus

2615

De endeldarm en de anus

De endeldarm en de anus vormen het laatste deel van het maagdarmkanaal, waar de opgestapelde ontlasting d.m.v. sluitspieren losgelaten of opgehouden wordt. De anus is voorzien van een uitgebreid bloedvatennetwerk dat onder druk kan uitzetten tot aambeien.

Dikke darm

4411

De dikke darm voor de vertering van de laatste voedselresten

De dikke darm zorgt voor de vertering van de laatste voedselresten en onttrekt ongeveer 7 liter water voordat we de rest uitscheiden onder de vorm van stoelgang of faeces. Storingen in de dikke darm kunnen leiden tot diarree of constipatie.

Dunne darm voedselabsorptie

6093

De dunne darm waar de absorptie begint

De dunne darm bestaat uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm en zorgt voor de enzymatische vertering en de absorptie van voedsel. Darmvlokken vergroten het absorptieoppervlak tot de grootte van een tennisbaan.

Maag spijsverteringsorgaan

2186

De maag, spijsverteringsorgaan om je voedsel te kneden

De maag is een kromme, gespierde zak die door samentrekking het voedsel kneedt en fijnmaakt. Hier start de vertering van eiwitten en vetten. Voor de werking van de maag zijn spijsverteringssappen en het hormoon gastrine nodig.